Yapılan açıklamada, özellikle havaların mevsim normallerinin dışında seyretmesiyle birlikte buğday tarlalarında gözlemlenen bazı hastalıkların ve yatma problemlerinin altı çizildi. Açıklamada, üreticilere bilinçli tarım uygulamaları konusunda önemli uyarılar yapıldı.
"YAĞIŞLAR BUĞDAYA YARADI, AYÇİÇEĞİ İÇİN ENDİŞE VAR"
Son günlerde gelen yağışların buğday için oldukça olumlu etkiler sağladığını belirten Ziraat Odası, buna karşın havaların soğuk gitmesinin ayçiçek üretimi açısından endişe verici olduğunu kaydetti. Açıklamada, “Buğdayların genel durumu iyi olmakla birlikte bazı tarlalarda kök boğaz ve septorya hastalıklarının başladığını gözlemledik” denildi.
Ziraat Odası yetkilileri, bazı üreticilerin yaptığı hatalı uygulamalar nedeniyle buğdaylarda henüz başağa kalkmadan yatmaların görüldüğünü vurguladı. Bu duruma yol açan başlıca nedenler ise şöyle sıralandı:
"Erken ekim yapılması ve gereğinden fazla tohum kullanımı, Aralık sonu – Ocak başı gibi erken ve aşırı azotlu gübreleme, Bitkinin erken uyanması nedeniyle hastalıklara ve yatmaya açık hale gelmesi."
"EZBERE TARIM DÖNEMİ BİTTİ"
İklim koşullarının değiştiğini belirten Oda yetkilileri, “Kışlar artık eski kışlar değil. Soğuklar geç geliyor, Nisan ayında dahi kar görülebiliyor. Bu nedenle uygulamalarımızı güncel iklim koşullarına göre planlamalıyız” ifadelerini kullandı. Erken yapılan gübrelemenin, bitkinin aşırı boylanmasına, hastalıklara ve dolayısıyla verim kaybına neden olduğu vurgulandı.
Ziraat Odası açıklamasında gübre kullanımındaki yanlış inanışlara da dikkat çekildi. “Ne kadar çok gübre atarsak o kadar verim alırız” anlayışının doğru olmadığı ifade edilirken, kontrollü ve bölünmüş gübrelemenin hem maliyetleri düşürdüğü hem de verimi artırdığı belirtildi. Oda tarafından verilen bir örnekte, fazla gübre kullanımından kaçınılması halinde dekarda 400 TL’ye kadar tasarruf sağlanabileceği ifade edildi.
Buğdayın yatması durumunda üreticileri ciddi kayıpların beklediği belirtilerek, şu olumsuzluklar sıralandı:
"Yüzde 80’e varan verim kaybı, protein ve hektolitre gibi kalite değerlerinde düşüş, hasatta zorluk ve dane kayıpları."
YAPILMASI GEREKENLER
Edirne Ziraat Odası, bu aşamada yapılması gerekenler konusunda üreticilere bazı tavsiyelerde bulundu. Buna göre, kök boğaz ve pas hastalıklarına karşı ruhsatlı ilaçların zamanında kullanılması, İçeriğinde kalsiyum ve silisyum bulunan, azot içermeyen bitki besleme ürünlerinin tercih edilmesi,Üre ve nitrat gibi azotlu gübrelerin yağış öncesi, dikkatli zamanlama ve uygun miktarlarda uygulanması, Hayvan gübresi kullanılan tarlalarda daha dikkatli gübreleme yapılması gerektiği belirtildi.
Haber Merkezi