"EN TATLI ACI" HASAT EDİLİYOR

Edirne'nin meşhur tava ciğerinin yanında olmazsa olmazların başında gelen Karaağaç acı biberinin hasatı devam ediyor.

"EN TATLI ACI" HASAT EDİLİYOR

Edirne'nin meşhur tava ciğerinin yanında olmazsa olmazların başında gelen Karaağaç acı biberinin hasatı devam ediyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Temmuz 2024 Salı 00:00
"EN TATLI ACI" HASAT EDİLİYOR

Karaağaç biberi, Edirne'nin en önemli gastronomi unsurlarından biri olarak biliniyor ve ciğerin yanında sıkça tüketiliyor. Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, Karaağaç biberi hasadı hakkında bilgi verdi.

Başkan İmrak, Karaağaç biberinin hasat sürecini şu şekilde anlattı:

"Rahmetli kurucu başkanımız Bahri Dinar'ın da dediği gibi, dünyanın en tatlı acı biber hasadı başladı. Bu biber, insanlar tarafından tüketildiğinde bir acılık hissi verir ancak zehir gibi bir acı değildir ve yemek sonrasında bu his sona erer. Ciğerin yanında tüketildiğinde ayran, cacık ve yoğurt gibi garnitürlerle birlikte bu biberin acılığı dengelenir."

Karaağaç biberi hasadı, Haziran ayının sonunda ve Temmuz ayının başında ekilir. Toprakta yaklaşık 25-30 gün boyunca büyütülür ve daha sonra hasat edilir. İmrak, "Biber tarladan çıktıktan sonra maksimum ertesi günü dizilmeye başlanması gerekir çünkü sıcak havalarda biber kızışma yapar. Biberler, sap kısımlarından iğne ve iplikle geçirilerek gölgede ancak sıcak ve rüzgarlı bir alanda kurutulmaya bırakılır. Bu işlem yaklaşık bir ay sürer, havanın sıcaklığına göre bu süre değişkenlik gösterebilir" dedi.

Biberlerin muhafaza edilmesi hakkında da bilgi veren İmrak, "Biberlerin kuru ve nem olmayan bir ortamda kuruması gerekiyor. Kuruduktan sonra, biberler nemin olmadığı kapalı bir mekanda asılır ve haşerelerden korunur. Depolama sırasında kışın nemi ve rutubeti engellemek için doğal gaz sistemleri kullanılır. Depoda sıcaklık yapmadan nemi kontrol etmek için havalandırmalar kullanılır" diye ekledi.

Son olarak, İmrak, işletmelerin biber ihtiyaçlarını belirli bir düzen içinde karşıladığını belirtti: "Her işletmenin kendine göre bir biber deposu var ve biberler burada muhafaza ediliyor. Kullanılacak kadar biber her gün depodan alınıyor ve işleniyor. İşletmelerimiz için alışveriş yaparken hava durumuna ve ihtiyaca göre hareket ediyoruz. Önümüzdeki hafta hasat miktarına karar verip üreticilere bildireceğiz" dedi.

Karaağaç biberi hasadının başladığı bu dönemde, yerel halk ve işletmeler yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bu süreç, Karaağaç biberinin Edirne mutfağındaki önemli yerini koruması için büyük bir özenle yürütülüyor.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.