Başkan Önal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yapılan düzenlemeler halkın sağlık hizmetine erişimini zorlaştırmakta, sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmektedir. Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, mevcut sorunları daha da derinleştirmiştir. Bu yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar eylemlerimize devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.”
GETAT Eleştirisi ve Yeni Yasa Teklifine Tepki
Basın açıklamasında, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının aile hekimliklerinde ücretli olarak yapılmasını içeren yasa teklifine de tepki gösterildi. Önal, GETAT uygulamalarının etkili ve güvenilirliğine dair yeterli bilimsel kanıt bulunmadığını, bu yöntemlerin teşvik edilmesinin sosyal devlet ilkesiyle çeliştiğini belirtti.
Ayrıca, yasa tasarısıyla ücretsiz verilen sağlık raporlarının ücretli hale gelmesinin hekimlerle hastalar arasında gerilime yol açabileceği vurgulandı. Açıklamada, katkı payı uygulamalarının artırılmasının vatandaşın cebine daha fazla yük bindireceğine dikkat çekildi.
“Hekimler ve Hastalar Karşı Karşıya Getiriliyor”
Sağlık Bakanlığı’nın sevk zinciri uygulamasıyla hekimlerin gelirini keserek cezalandırmaya çalıştığını ifade eden Önal, “Sevk sistemi, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirmektedir. Bu durumu kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz” dedi.
Edirne’deki eylemler 6 Aralık gününe kadar sürecek. Sağlık çalışanları, sorunların çözülmesi adına mücadelenin devam edeceğini belirterek tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
Bülent Sarıçiçek