EDİRNE'YE TEKNOLOJİ MÜZESİ

Müzecilikte bir marka olan ve bünyesine eklediği yeni müzelerle Edirne kültür ve turizmine katkı sunan Trakya Üniversitesinin 8. müzesini olan “Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi” açıldı.

EDİRNE'YE TEKNOLOJİ MÜZESİ

Müzecilikte bir marka olan ve bünyesine eklediği yeni müzelerle Edirne kültür ve turizmine katkı sunan Trakya Üniversitesinin 8. müzesini olan “Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi” açıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Mayıs 2024 Cuma 00:00
EDİRNE'YE TEKNOLOJİ MÜZESİ

Türkiye’deki yükseköğretim kurumları arasında en çok müzeye sahip üniversite olan Trakya Üniversitesinin yeni müzesi “Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi” Ahmet Karadeniz Yerleşkesinde oluşturuldu.

Açılışa Vali Yunus Sezer, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Halil Yükseloğlu, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Müze açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı ve Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi Küratörü Prof. Dr. Fethiye Erbay, böyle bir müzenin açılmasının babası İzzet Erbay’ın hayali olduğunu ve bu hayali gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Bu müze Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı bünyesinde, Mühendislik Fakültesi öğrencileri için uygulama atölyesi olarak da hizmet verecek. İnovasyonun konuşulduğu bu dönem itibarıyla da bu müzenin önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca böyle bir müze, üniversite müzeleri arasında ilktir ve öncü olacaktır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yeni bir müzeye daha kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek “Trakya Üniversitesi akademik ve bilimsel çalışmalarının yanında müzecilik alanında da yaptığı çalışmalarla ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda bugün üniversitemizin 8. müzesinin açılışını gerçekleştireceğiz. Trap diye bir spor var bilir misiniz? Havaya hızlıca trap plağı atılır ve tüfekle biri onu vurmaya çalışır. Burada çok önemli bir püf noktası vardır. Plak çok hızlı gittiği için onun iki ya da 3 metre önüne ateş etmek zorundasınız ki onu vurabilesiniz. Üstüne ateş ederseniz ıskalarsınız. Teknoloji de inanılmaz bir hızla ilerliyor. Türkiye olarak, mühendisler olarak nereye ateş edeceğiz. Bu ve bu tarz müzeler teknolojik gelişimin aşamalarını göstermesi ve teknoloji alanında çalışma yapanlara ilham vermesi açısında çok kıymetli. Bugün Fatih’in doğduğu, Şahi topunun icat edildiği yerdeyiz. Biliyorsunuz İHA’larımız Keşan’dan uçuyor. Edirne’nin geçmişten günümüze teknolojiyi üreten bir yer olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesinde telefondan tıp aletlerine, televizyondan fotoğraf makinesine teknolojik anlamda hayatımızda iz bırakan birçok objenin sergilendiğini ifade eden Rektör Tabakoğlu, bu müze de dahil olmak üzere Trakya Üniversitesinin dört müzesinin oluşturulmasını sağlayan Prof. Dr. Fethiye Erbay, Doç. Dr. Mutlu Erbay ve Doç. Dr. Nuri Özer Erbay’a teşekkür etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu konuşmasında müzenin oluşturulmasına katkı sunanlara teşekkür ederek başladı. Çoştu “Burada teknolojinin nereden gelip nereye gittiğini görüyor olacağız. Bundan 10 yıl, 20 yıl ya da 30 yıl öncesinde bizim ortaya koyduğumuz teknolojik ürünlerin sayısının az olduğunu, belki de hiç olmadığını göreceğiz. Ama özellikle son yıllarda geliştirilen teknolojilerde Türkiye’nin, Türk mühendislerinin ürünlerini de müşahede ediyor olacağız. Türkiye olarak son 20 yılda attığımız kuvvetli adımlarla beraber teknoloji ekosistemimiz, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimiz önemli bir gelişim kaydederek, önemli bir kapasiteye ulaşmış durumda. Bunun da gururla izlediğimiz çıktılarını hep beraber görürüz. İşte yerli ve milli otomobilimiz TOGG projesi böyle bir kapasitenin, böyle bir yetkinliğin ürünüdür. Kaan, Gökbey, Hürkuş, Hürjet gibi hava platformlarımız, uçaklarımız, helikopterlerimiz böyle bir yetkinliğin ürünüdür. Yine Bayraktar ve İHA’lar böyle bir yetkinliğin ürünüdür. En son yıl başında gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay misyonu esasında böyle bir yetkinliğin, böyle bir gelişimin ürünüdür. Dolasıyla bundan sonra bu teknoloji ürünlerinin çıktılarını, etkilerini hep beraber daha fazla görüyor olacağız. Bu anlamda kazandığımız yetkinliğimizin ve çok daha önemlisi bunu gerçekleştirebileceğimize inancımızın, özgüvenimizin, motivasyonumuzun bir göstergesi olarak bu müze hayata geçtiğini düşünüyorum. Buralarda yetişecek genç mühendis arkadaşlarımıza da ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum. Müzemizin üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarından sonra açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Prof. Dr. Fethiye Erbay anlatımında Trakya Üniversitesi İzzet Erbay Teknoloji Müzesi katılımcılar tarafından gezildi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.