Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nin destekleriyle Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Edirne Kırmızısı Hasat Günü Etkinlikleri kapsamında bir konferans gerçekleştirildi.
TARİHİ TEKSTİL ESERLERİNDE DOĞAL BOYALARIN ÖNEMİ
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Restorasyon ve Konservasyon Bölümü Usta Öğreticisi Benan Bayram’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda düzenlendi. Bayram, tarihi tekstil eserlerinin restorasyonu ve konservasyonunda doğal boyaların kullanımına dair sunum yaptı.
Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Tan ve Prof. Dr. Eylem Bayır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
EDİRNE KIRMIZISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Bayram, sunumunda doğal boyaların tekstil ve geleneksel sanatlardaki önemine dikkat çekti ve Edirne Kırmızısı’nın tarihçesini anlatarak, bu özel rengin tarımı ve kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Sürdürülebilirlik vurgusu yapan Bayram, doğal boyaların antibakteriyel ve antialerjik özelliklerinin de altını çizdi.
Konferansın sonunda Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Bayram’a sunumu için teşekkür ederek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu ile birlikte kendisine hediye takdim etti. Konferans, hediye verilmesinin ardından sona erdi.
Mert Hamarat