"22 Kasım Diş Hekimleri Günü" etkinlikleri kapsamında Edirne Diş Hekimleri Odası Atatürk Anıtı'nda tören düzenledi.
Atatürk Anıtı'ndaki tören anıta çelen sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, Ağız Diş Sağlığı Haftasında, meslektaşlarının ve halkın geçmiş yıllara oranla büyümüş sorunlarının hala tartışıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Meslek örgütümüz TDB ve 41 odamızla birlikte, sesimizin duyulması için TBMM’ne yönelik çalışmalar yapılmış olup sorunlarımız ve çözümleri konusunda hazırlanan raporlar her odanın bölge milletvekillerine anlatılmış ve Destek talep edilmiştir.
DİŞ HEKİMLERİNE YIPRANMA PAYI SAĞLANMALI
Diş hekimliği mesleği enfeksiyon, stres, yüksek fiziki mesleki deformasyon, Kimyasallara maruz kalma gibi riskler nedeniyle Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar yasasında pozitif ayrımcılığı hak etmekte olup , hekimlerimize maaş düzenlemesi ve yıpranma payı sağlanmalıdır. Muayenehane, poliklinik açma süreci diğer mesleklere kıyasla oldukça zorlayıcı şartları içerdiğinden mezunlarımız, meslek dışı kişilerin açtığı sağlık kuruluşlarında ücretli çalışmak zorunda kalmaktadırlar.
İHTİYAÇ FAZLASI DİŞ HEKİMİ MEZUN EDİLİYOR
Ülkemizde mevcut 105 diş hekimliği fakültesinden henüz 14 tanesi eğitime başlamamış olsa da bu yıl mezun olacak 6500 diş hekimi ihtiyaç fazlası olarak görünüyor. Kamuda yapılan istihdamın oldukça düşük olması, muayenehane açmanın şartlarının zorlaştırılması, ekonomik krizler, işsizliğin giderek artmasına neden olmaktadır. Oysa yapılan çalışmalar mevcut durumda, 2000 diş hekiminin yeterli olduğunu göstermektedir.
YÖK'E SESLENDİ: FAKÜLTELERDEKİ KONTENJANLARI DÜŞÜRÜN
Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftamızda bu vesileyle, yetkililere şöyle seslenmekteyiz; Fakültelerdeki kontenjanları düşürün! Akademik kadrosu yetersiz yeni açılmış fakültelerde eğitime başlatmayın! Diş hekimliği fakültelerine girişteki başarı sıralamasını 80 binden, 50 bine indirin! Artık yeni diş hekimliği fakültesi açmayın! Diş Hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları tahsis edin!
Sayın YÖK başkanı ve YÖK üyeleri bu talepleri artık biz söylemiyoruz biz söylediğimizde duymadınız size artık 12. Kalkınma planını hazırlayan birimler söylüyor size eğitimin niteliğini arttırın diyor!
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN TALEPLERİ
Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; Diş hekimi muayenehanesinde bir diş hekiminin yanında bir diş hekiminin çalışabilmesinin önünü açın! İstihdamı arttırmak açısından yeni mezun diş hekimlerinin iş bulması açısından bu çok önemlidir! Diş hekimi olmayanların, ticaret amaçlı ağız diş sağlığı kuruluşlarında ortaklık yapmasının önüne geçin! İhtiyaç fazlası yeni diş hekimliği fakülteleri açarak, ülke kaynaklarımızı boşa harcamayın ,bu vesileyle gençlerimizin ve ailelerinin beklentilerini yanlış yönlendirmekten vazgeçin!
Kamuda çalışan diş hekimlerimizin özlük haklarının gerçeklere uygun olarak düzenleyin ve halkımızın sağlık hizmetlerinin daha iyi şartlarda almasını sağlayın! Sigorta ve BAĞ-KUR’dan emekli olmuş diş hekimlerinin emekli aylıklarını hak ettiği seviyeye getirin! İlave ve ek ödemeleri verin! Meslekte belirli bir süre geçirmiş diş hekimlerimize bazı mesleklerin alabildiği gibi yeşil pasaport verilmesini sağlayın!"
Yavuz Göktaş