CHP AYÇİÇEĞİNİN 20 LİRA OLMASINI İSTEDİ

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, bölgede Ayçiçeği hasadının bitmek üzere olduğunu dile getirerek, “Serbest piyasada oluşan fiyatlar iç açıcı değil. Taban fiyat %40 yağlı ayçiçeği için en az 20 TL olmalı ama yüksek yağ verimlerini bulmak hayal” dedi.

CHP AYÇİÇEĞİNİN 20 LİRA OLMASINI İSTEDİ

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, bölgede Ayçiçeği hasadının bitmek üzere olduğunu dile getirerek, “Serbest piyasada oluşan fiyatlar iç açıcı değil. Taban fiyat %40 yağlı ayçiçeği için en az 20 TL olmalı ama yüksek yağ verimlerini bulmak hayal” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Eylül 2023 Cumartesi 06:00
CHP AYÇİÇEĞİNİN 20 LİRA OLMASINI İSTEDİ

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Ayçiçeğini alım fiyatının 20 lira olması gerektiğini savundu.

Balkanlı, bir grup partiliyle Edirne Ticaret Borsası’nda basın açıklaması yaptı. Balkanlı, Ayçiçeği fiyatının en az 20 lira olması gerektiğini savunarak, açıklamasına şöyle devam etti:

“Değerli çiftçi kardeşlerimiz nasıl bir ekonomik yapı içerisindeyiz belli değil. Yalan ekonomisi mi? Talan ekonomisi mi? Rant ekonomisi mi? Hiçbir sistem yok. Bu ekonomik yapı bu sistem halkımızı birbirine düşüren bir sistemdir. Vatandaşımız esnafımız kurumlarımız birbirine düştü. Liyakat zaten unutuldu. Toplumsal barış bozuldu. Ben emekli coğrafya öğretmeniyim. Öğrencilerimize yıllarca ülkemiz tarımda dünyada kendi kendine yetebilen 5-6 örnek ülkeden birisidir diye anlatıyordum. Geldiğimiz noktada bugün ise herhalde kendi kendini bitiren ülkelerden birisi diye anlatırdım. Tarımda da hayvancılıkta ne yapılmak isteniyor. Çiftçilerimiz zaten tarlasını satıp kenara çekiliyor.Topraklar el değiştiriyor. İktidar çiftçimizi aldığı kararlar ile buna mı zorluyor. Çiftçilerimizin ve halkımızın bunu iyice düşünmesini istiyorum. Şu anda bütün ürünler dışarıdan ithal edilerek çiftçimizin üretimi bırakması mı isteniyor? Çiftçimizin yüzü girdi maliyetlerinden dolayı gülmüyor. Bu yılki taban fiyatların düşüklüğünden ve ayrıca mazot gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı kara kara gelecek yıl tarlasını ekip biçmeyi bırakmayı düşünüyor. İktidar çiftçimizi ve Trakya Birlik gibi çiftçi dostu kurumlarımızı ithalat ile tehdit ediyor. Bunun acımasız sonuçlarını toplum olarak hep birlikte yaşayacağız

“YÜZDE 40 YAĞLI AYÇİÇEĞİNİN EN AZ 20 LİRA OLMASI LAZIM”

Bölgemize ayçiçeği hasadı başladı ve bitmek üzeredir.Ama ciddi bir kuraklık yaşadığımız için verimler çok düşük. Serbest piyasada oluşan fiyatlar iç açıcı değil. Taban fiyat %40 yağli ayçiçeği için en az 20 TL olmalı ama yüksek yağ verimlerini bulmak hayal. Bu verimler ile fiyat en az 25 TL olsa yine de çiftçimizi kurtarmaz. İktidar bu yıla mahsus mutlaka kuraklık ödemesi yapmalıdır. Üretene tekrar üretebilmesi için destek vermelidir.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon ton ayçiceği üretimi ile rekor kırıldı. İhtiyacımız ise 3 milyon ton. Ancak bu yıl 1,5 milyon ton civarı bekliyoruz. Neden mi? Öncelikle fiyat politikasından. Geçen sene en büyük alıcı Trakya birlik 12 lira fiyat açıkladı ama piyasa 10 liralara kadar geriledi. Nedeni sıfır gümrük vergisiyle yapılan ithalat. Bu ithalat 31 Mayıs 2023’e kadar devam etti. Ancak bu süre içerisinde büyük yağ firmaları depolarını ithal ürünle doldurdular. Yani kendi çiftçimizi desteklemeyerek, yine başka ülkelerin çiftçilerine kazandırdık.

Bu yıl ekonomik politikalardan dolayı ekilişler az oldu. Bir de kuraklık var. Verim geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Maliyet mi? Maliyet bundan 3 ay önce yaklaşık 12-13 liraydı ama o zaman mazot 19 liraydı. Şimdi 40 lira oldu.Nerede duracağıda belli değil. Bu tarlaya biçerdöver girecek. Maliyetleride her şey yüzde ikiyüz arttı. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğinin fiyatı en az 20 lira olması lazım. Ayrıca çiftçimize gelecek yıl üretim yapabilmesi için desteklemele arttırılmalıdır .Aldığı mazot ve gübreden vergi almamalıdır.Bu desteklemeler çiftçimizi biraz kurtarır ve belki gelecek yıl üretim yapmaya zorlar. Ama daha düşük fiyatlar verilirse geçen yıl ki gibi politika uygulanırsa korkarım biz yine başka ülkelerden ciddi ithalat yapmaya devam ederiz. Zaten Merkez bankasının içi boşaltılmış , dövizimiz yok.Yine 3-4 milyar dövizi Rus ve Ukrayna çiftçisine veririz.

TRAKYA’DA SATILAN TOPRAKLARI KİMLER ALIYOR

Trakya,da satılan bu toprakları kimler alıyor? küresel bir oyunun içinde miyiz. Bu topraklarımıza çiftçilik yapmak için ayçiçek ve buğdaydan sonra ithal ederek insan mı getireceksiniz? Suriyeliler Afganlılar sığınmacılar mı bu topraklara getirilecek? Onlar mı tarım yapacak.? Çiftçimize köyünüzden göç edin gidin mi demek istiyorsunuz?

Buradan tekrar iktidara sesleniyorum. Gelin burada yerinde köyünde çiftçilerimizi dinleyin,yanlış politikadan dönün ve üretime dönük politika izleyin.Çiftçimize destek olun.Yoksa hepimizi kara günler bekliyor.Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.