ÇELTİK EKİMİNDE SONA GELİNDİ

Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yüzde 41'inin karşılandığı Edirne'de ekimin büyük bölümünün tamamlandığı açıklandı.

ÇELTİK EKİMİNDE SONA GELİNDİ

Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yüzde 41'inin karşılandığı Edirne'de ekimin büyük bölümünün tamamlandığı açıklandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Mayıs 2024 Salı 00:00
ÇELTİK EKİMİNDE SONA GELİNDİ

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltiğin yetişmesi için bol suya ihtiyaç duyduğunu, geçen yıl yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle nehirlerden yeterli su almada sıkıntı yaşandığını söyledi.

 Yağışların az olduğu dönemler için Çömlekköy Barajı’nın üretici açısından çok büyük önem taşıdığını belirten Arabacı, “Eğer sıkıntı yaşarsak Bulgaristan'dan su talep etmekten başka şansımız olmaz. Bundan dolayı Çömlekköy Barajı'nı çok önemsiyoruz. Çünkü Tunca Nehri'nin Bulgaristan sınırından Türkiye'ye girdikten sonra ilk noktaya yapılacak bir baraj” dedi.

"EDİRNE PİRİNCİN ÜSSÜ"

Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 41'inin karşılandığı Edirne'de çeltik ekiminin büyük bölümü tamamlandı.

Ekim öncesi çeltik tavası adı verilen alanlarda ön hazırlıkları yapan üreticiler, tavalara su salınmasının ardından çeltik tohumlarını toprakla buluşturdu. Çeltik ekimlerinin büyük kısmının tamamlandığını açıklayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, şu an için nehir debilerinin yeterli olduğunu, bu durumun bu şekilde devam etmesini umduklarını dile getirdi. Arabacı, şöyle konuştu:

 “Son zamanlarda yağan yağmurlarla bir nebze olsa nehir debilerimiz yükseldi. Üreticilerimiz gerçekten çok emek verdi, çok masraf etti. İnşallah önümüzdeki süreçte de suyla ilgili sıkıntılar yaşamayız. Bu emeğin, bu yapılan masrafların karşılığını alabileceğimiz bir yıl olur diye umuyorum. Yani şu an başlangıç aşamasında herhangi bir sıkıntı yok. Ekilişlerimizi yapıyoruz. Böyle bütün emeğin bütün masanın karşılığını alacağımız bir yıl olur diye umuyorum. Geçen yıl çok kurak bir yaz geçirdik. Bu durumda  biraz sıkıntı yarattı. Yaz döneminde dediğiniz gibi yağışlarımız azdı. Kış döneminde yağış aldık ama o da etkili ürünlerin ihtiyacın giderecek seviyede oldu. Yani toprağı doyuma ulaştıracak, çok kuvvetli yağışlar almadık. O yüzden de baraj seviyelerimiz nehir debilerinin seviyesi çok yükselmedi kış döneminde. Geçtiğimiz yağan yağışlarla yükselişe geçti. inşallah bu önümüzdeki süreçte de belli aralıklarla yağışlar alırız".

“BARAJ ÖNEMLİ"

Çeltiğin yetişmesi için bol suya ihtiyaç duyduğunu, geçen yıl yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle nehirlerden yeterli su almada sıkıntı yaşandığını ifade eden Arabacı, suda yaşanacak olası sıkıntılarda Bulgaristan’dan su talep edilmesi durumunda kalınacağını söyledi.

Yağışların az olduğu dönemler için Çömlekköy Barajı’nın üretici açısından çok büyük önem taşıdığını belirten Arabacı, “Eğer sıkıntı yaşarsak Bulgaristan'dan su talep etmekten başka şansımız olmaz. Bundan dolayı Çömlekköy Barajı'nı çok önemsiyoruz. Çünkü Tunca Nehri'nin Bulgaristan sınırından Türkiye'ye girdikten sonra ilk noktaya yapılacak bir baraj. İhalesi yapıldı, kısa zamanda başlamasını bekliyoruz. İnşallah bir an önce tamamlanır ve üreticilerimiz suyla buluştururuz. Baraj olduğunda nehirlerde yaşanacak sıkıntı bizi etkilemez" diye konuştu.

445 BİN DEKARLIK ALANA EKİM YAPILDI

Kuyular yardımı ile suya ulaşımın da bir çözüm olacağını ancak son yıllarda Türkiye’nin yer altı sularının derinleştiğini belirten Arabacı, bu derinleşmenin ilerleyen zamanlarda göçüklere neden olabileceğine dikkat çekti. Arabacı, şöyle devam etti:

“Yeraltı sularımızdan hep bahsediyoruz. Bunu Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüze de iletiyoruz. Burada yeraltı kuyularını vuralım. Ama biliyorsunuz Türkiye'nin birçok yer altı suları gittikçe derinleşmeye başladı ve bizim bölgemizde de bu etkisini göstermeye başladı. Tabii ki devlet büyüklerimizle her bölgeye kuyu vurulursa önümüzdeki yıllarda göçükler oluşabileceğini, seviyelerin daha aşağıya gireceğini düşünüyor. O yüzden de çok fazla kuyu vurulmasına izin verilmiyor. Çok ihtiyaç duyulan bölgelerde zaten izin işlemleri yapılıyor. Ama bizim bölge olarak bizi kurtaracak, önümüzdeki yıllarda su seviyemiz ya da nasıl sulama yaparız düşüncesinden kurtaracak tek proje, baraj projesi".

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Edirne'de geçen yıl 445 bin 527 dekarlık alanda 367 bin 352 ton çeltik üretildi. Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yüzde 41'inin yapan Edirne, bu miktarla 1. sırada yer almıştı.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.