Edirne’de kış mevsiminin gelişiyle birlikte boza satışları artış gösterdi. Geleneksel Türk mutfağının önemli fermente içeceklerinden biri olan boza, özellikle soğuk havalarda yoğun ilgi görüyor.
Boza satışı yapan Musa Esen, bozanın kültürümüzde kış aylarında sıkça tüketildiğini belirtti. Sağlık açısından bozanın mide dostu bir içecek olduğuna vurgu yapan Esen, “Fermente bir ürün olduğu için sağlık açısından faydalı. Havaların soğumasıyla birlikte tüketimi de artıyor. Üzerine tarçın ve tuzsuz kavrulmuş leblebi eklenerek hem görsel hem de tat açısından zenginleştiriliyor,” dedi.
Kış aylarında bozanın, vücudu ısıtma özelliği ve içerdiği minerallerle sağlığa katkı sağladığı ifade ediliyor. Tarçın ve leblebiyle tamamlanan boza, sosyal ortamların da vazgeçilmez içeceklerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Esen, bozanın kış mevsiminde her yaştan insan tarafından keyifle tüketildiğini belirterek, satışların giderek yoğunlaştığını sözlerine ekledi.
Mert Hamarat