Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Ahmet Erken, süt üretimindeki düşüşe dikkat çekti.
Erken gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan sağlığının en vazgeçilmez ürünü olduğun hatırlatarak, “Süt, tamamen hayvandan üretildiği için, hayvancılık ve tarım yapmak zorundayız” dedi.
Türkiye geneline ve bölgemize bakıldığında süt üretiminde cidi bir düşüşün yaşandığını hatırlatan Erken, şunları söyledi:
“Maalesef bölgemizde veya Türkiye geneline baktığımızda, şu anda Edirne ilinde geçen 2022 yılı ile 2023 yılı arasındaki süt verimlerinin, gerçekten büyük kayıplara ulaştığını görüyoruz. Örnek verirsek: 2022 yılı ve 2023 yılı verilerine göre yıllık 1500 ton kaybımız var. Bu da günlük 50 tona yakın süttür. Bu da demek oluyor ki 155 köyümüzün sütünü pazarlıyoruz, matematiksel olarak rakamlara vurduğumuzda demek ki 50 köyümüzün sütü bittiği anlamına geliyor. Elbette köylerde süt bitmedi. Ama üretimden vazgeçen insanlar, bir daha süt işi ve hayvancılık yapmak istemiyorlar. Sorduğumuzda da hem köylerdeki nüfusun yaşlandığı hem de para kazanılmadığından bahsediyorlar.
GİRDİLER YÜKSEK
Bu da girdilerin çok yüksek olduğunu, yeme her gün zam yapıldığını ama yeterli zam yapılmadığını gösteriyor. Süte Ağustos ayında 1,5 lira zam geldi. Ağustos ayı sütlerini, çiftçinin eline net 11,5 lira geçecek şekilde topluyoruz. Ama yine de üretim düşüyor. Bunun sebebi köydeki üreticiler, ortaklarımız gerçekten hayvancılığın yapılamayacak noktaya geldiğini, hatta hayvanlarını devamlı kestirdiğini ve sattığını da görüyoruz. Buna acil önlem alınmaz ise daha sonraki yıllarda da daha vahim durumlara düşeceğimizi, şimdiden belirtmek isterim”
BİZ ÜRETİMDEN YANAYIZ
Biz üretimden yanayız. Edirne tarım bölgesi, üretim bölgesi bir il. Tarım yapılıyorsa, mutlaka hayvancılık da yapılması lazım. Tarıma daha çok teşvik edilmesi, desteklerin daha çok verilmesi, projeler yapılıp hibe projeler verilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Bundan sonra üretimin devam edebilmesi için, bununla ilgili projelerin daha fazla olmasından yanayız. Üretici bu şekilde söylüyor, üretim git gide azalıyor.
SICAKLAR ÜRETİMİ ETKİLEDİ
2023 yılı gerçekten çok sıcak. Elbette bu da bu da hayvanların psikolojilerini bozuyor. Aynı zamanda yer altı kuyularımız çok aşağıya inmiş durumda, nehirlerde sularımız bitti. Hatta köy meralarındaki çeşmelerimizin çoğu, şu anda kurumuş vaziyette. Bazı köylerimizde suların, kuyuların bittiğinden dolayı hayvanları sulayamaz duruma geldik. Bu konuda da gerçekten önlemler alınması için, gittiğimiz köylerde istişareler yapıyoruz. Buna da bir an önce önlemler alınması gerekiyor. Kesinlikle nehirlerimizin sularının depolanması, barajların yapılması ve ileri ki yıllarda bunun bize katkısı olacağını umut ediyorum.”
Gözde Kabasakal