BAŞKAN GENCAN AKIN "LOZAN ZAFER BELGEMİZDİR"

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 101. yıl dönümünde anlamlı bir açıklama yaptı. Akın, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve güvenlik belgesi olduğunu söyledi.

BAŞKAN GENCAN AKIN "LOZAN ZAFER BELGEMİZDİR"

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 101. yıl dönümünde anlamlı bir açıklama yaptı. Akın, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve güvenlik belgesi olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Temmuz 2024 Perşembe 00:00
BAŞKAN GENCAN AKIN "LOZAN ZAFER BELGEMİZDİR"

Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 101. yıl dönümünde düzenlenen törene katıldı. Karaağaç’ta gerçekleştirilen kutlamada konuşan Gencan Akın, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne bağımsızlık ve güvenlik kazandıran önemli bir belge olduğunu belirtti.

“LOZAN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ZAFER BELGESİDİR”

Başkan Gencan Akın, konuşmasında Lozan Antlaşması’nın, emperyalizme karşı verilen Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nin ve Cumhuriyet’in zafer belgesi olduğunu vurguladı. Lozan’ın imzalanmamış olmasının Türkiye’yi Sevr Antlaşması ile belirlenen utanç verici şartlar altında bırakacağını belirten Gencan Akın, “Lozan, 780 bin kilometrekarelik ülke topraklarımızın Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu tüm dünyaya kabul ettirdiğimiz, kapitülasyonlara son vererek, mali ve ekonomik bağımsızlığımızı kazandığımız bir belgedir” dedi.

Belediye Başkanı Gencan Akın, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı’nın, şanlı bir zafer olarak tarihteki yerini aldığını söyledi. Lozan Antlaşması’nın Türkiye’nin uluslararası diplomaside kazandığı en büyük başarılardan biri olduğunu ifade eden Akın, bu başarının ardında İsmet İnönü’nün büyük rol oynadığını belirtti. Akın, Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği telgrafta “Ülkeye yararlı sıra sıra işlerle örülü olan ömrünüzü bu kez de tarihsel bir başarıyla taçlandırdınız” diyerek İnönü’nün rolünü en iyi biçimde yansıttığını hatırlattı.

Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti var oldukça geçerliliğini koruyacağını vurgulayan Gencan Akın, “Lozan’ın bitmesini bekleyenler, Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden Sevr’e mahkûm etmek isteyenlerdir” dedi. Akın, konuşmasını Mahmut Esat Bozkurt’un sözleriyle bitirdi: “Türk genci! Vatan böyle kurtuldu. Sevr böyle parçalandı. Yeni Türk devleti Lozan Antlaşması ile böyle tesis edildi. Yeni eseri bütün azametiyle Şef sana emanet etti. Sen bunu bekleyeceksin. Ruhunun kuvvetiyle bekleyeceksin.”

Başkan Gencan Akın, Lozan Antlaşması’nın 101. yıldönümünü kutlayarak, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan görüşmelerine yön veren Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini ve İsmet İnönü’yü minnetle andı.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.