Edirne Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Trakya Üniversitesi (TÜ) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu, Balkan Kongre Merkezi'nde başladı.
Programa , Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, kurum müdürleri, parti temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını TÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli yaptı. Gürgendereli, “Bektaşilik, Osmanlı’dan önce Sarı Saltuk ile başlamış ve Osmanlı döneminde gelişerek Balkanlar’da yayılmaya devam etmiştir. Bu gelenek, özellikle akıncı beyleriyle yakın ilişkiler kurmuş ve moral kaynağı olmuştur” dedi.
Makedonya Alevi-Bektaşi İnanç Önderi Zeynel Abidin Tekeshanoski ise sempozyuma davet edilmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Balkanların tarih boyunca farklı kültür ve inançların kesişme noktası olduğunu vurguladı. Özdemir, "Alevilik ve Bektaşilik, bu topraklarda bir inanç olmanın ötesinde bir kültür ve yaşam biçimi olarak varlığını sürdürmüştür" ifadelerini kullandı.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler ise Alevi-Bektaşi düşüncesinin tarihsel, sosyolojik ve sanatsal boyutlarıyla ele alınacağını belirterek, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi.
Edirne Valisi Yunus Sezer de konuşmasında, Sarı Saltuk’un sadece Müslümanlar tarafından değil, diğer milletler tarafından da benimsenen bir değer olduğuna dikkat çekti. Sezer, “İnsanlığın huzur içinde yaşadığı dönemleri hatırlatmaya ihtiyacımız var. Sarı Saltuk'un izindeki sözler, bütün insanlık için bir rehberdir” dedi.
Açılış programı, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona ererken, sempozyum kapsamında yapılan seminerler yarın tamamlanacak.
Mert Hamarat