AKALIN "MİLLETİN SEPETİ BOŞ"

İYİ Parti  Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM’de yaptığı konuşmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini eleştirdi. Akalın, “iktidarınız Temmuz ayını zam yağmuruna tutarken memura, emekliye daha az ücret artışı yapmak için Haziran ayında enflasyonu düşük tuttu” dedi.

AKALIN "MİLLETİN SEPETİ BOŞ"

İYİ Parti  Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM’de yaptığı konuşmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini eleştirdi. Akalın, “iktidarınız Temmuz ayını zam yağmuruna tutarken memura, emekliye daha az ücret artışı yapmak için Haziran ayında enflasyonu düşük tuttu” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Temmuz 2024 Perşembe 00:00
AKALIN "MİLLETİN SEPETİ BOŞ"

 Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada açıklanan enflasyon verilerini eleştirdi. Akalın, aylık enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 1,64, İTO’ya göre yüzde 3,42, ENAG’a göre ise yüzde 4,27 olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“TÜİK, İTO ve ENAG gibi farklı kuruluşlar tarafından açıklanan enflasyon oranları arasındaki farklar dikkat çekicidir. Bu farklılıklar, enflasyonun nasıl ölçüldüğüne ilişkin şeffaflık ve güvenilirlik sorularını her zaman olduğu gibi gözler önüne sermektedir. Adalet olgusunu zedeleyen ve yargı kararına rağmen açıklanmayan Enflasyon sepetine dair endişeler izahı mümkün olmayan sonuçlar doğurmaya devam etmektedir.

TÜİK’in Enflasyon sepetinde ne var? Tenis topu mu var, uçan halı mı var, pamuk prenses ve 7 cüceler mi var? Ne var bu sepette? Ben merak ediyorum, siz merak ediyor musunuz? Biliyorum sizde bilmiyorsunuz!

Peki Milletin sepetinde ne var? Siz onu da bilmiyorsunuz ama biz biliyoruz; Günlük hayatın gerçekliklerini, marketteki fiyat artışlarını, mutfaktaki giderleri ve faturaları biz biliyoruz.

İşte bu gerçek sepet, TÜİK’in masal sepetinden çok farklı. Gerçek hayatın zorluklarını, ekonominin gerçek yüzünü yansıtıyor. TÜİK’in oyunlarını görmek yerine, gerçek hayatın gerçeklerine odaklanmak gerekiyor. Yani milletin sepeti tam takır kuru bakır.

İktidarınız temmuz ayını zam yağmuruna tutarken memura, emekliye daha az ücret artışı yapmak için Haziran ayında enflasyonu düşük tuttu. Temmuz ayında ihtiyaca yönelik bir çok kaleme zam yapılması sonucunda geçim derdiyle kavrulan vatandaşlarımıza verilen ücret artışları maalesef anlamını yitirmektedir. Reel bir artışın söz konusu olmadığının kanıtı niteliğinde olan enflasyon verileri ışığında milletimiz geçimsizlik labirentine mahkum edilmektedir. Gerçekleşen zamların, artan fiyatlarla ve yaşam maliyetleriyle başa çıkma konusunda yetersiz kaldığı açıktır.

Hedef, hedef diye tutturduğunuz tabelacılıkla meşguliyetinizin sonucu milletimizin sırtına kambur olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. İrrasyonel politikalardan, rasyonel ekonomi politikalara geçiş için para sıkılaştırma politikalarıyla birlikte faiz artırımlarına başlanmış, ancak bu adımda tek başına başarılı olunamayacağını milletimiz acı bir şekilde görmektedir.

Nas politikaları diye milletimizin ümüğüne çökenler bugün yüksek Politika faizleriyle yine orta ve alt gelirliyi hedefe oturtmuştur.Peki bu yüksek faizden en çok yararlananlar kimler?

Carry Trade’ciler. Şöyle ifade edelim; bir Avrupa ülkesinde yaşayan yatırımcı, yüde 5 faiz oranıyla 100 bin Euro borç alır ve bu parayı Türk Lirası’na çevirip Türkiye’de yüzde 50 faizle değerlendirirse altı ay sonra, faiz getirisiyle birlikte toplamda 4 milyon 375 bin TL’ye ulaşır.

6 ayın sonunda döviz kuru tahmini 39 TL/Euro olduğunda, bu parayı tekrar Euro’ya çevirir ve yaklaşık 112 bin 500 Euro elde eder. Faiziyle birlikte borcunu ödedikten sonra 10 bin Euro kar sağlar.Sene sonu tahmini kur oranıyla ise yaklaşık 390 bin Lira elde edecektir. Bu rakamların yanlarına ne kadar sıfır koyarsanız o kadar artacağını unutmayın.Yani ülkemize giren sıcak döviz bu sebeple burada, Bu sebeple döviz artmıyor ve daha ucuz kalıyor,Çünkü Carry cazipliğinden daha fazla kazanım sağlanabilecek bir başka enstrüman yok.  Yarın faiz indirimleri başladığında KKM sarmalında olduğu gibi alt üst olmamak için gerekli hassasiyet gösterilmesini umuyorum"

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.