İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin son altı yıldaki etkilerini değerlendirdiği konuşmasında, sistemin ekonomik, hukuki ve toplumsal alanlarda ülkeye zarar verdiğini savundu.
Akalın, 2015 yılında 20 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırımların 2023’te 10 milyar dolara düştüğünü belirterek, "Hukukun üstünlüğünün zayıfladığı, kararların keyfî alındığı bir ülkeye yatırımcı gelmez," dedi. Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında 2015’te 149. sıradayken, 2023’te 165. sıraya gerilediğini vurgulayan Akalın, yolsuzluk algı endeksinde de 2018’deki 41 puandan 2023’te 34 puana düşüş yaşandığını hatırlattı.
Devletin bürokratik yapısının siyasallaştığını ifade eden Akalın, İletişim Başkanlığı’nın bütçesindeki artışa dikkat çekerek, "2024’te 4 milyar lira olan bütçe, 2025 için 6 milyar lira önerildi. Bu kaynaklar, halk yerine iktidarın propagandasına harcanıyor" dedi.
DİYANET'E SERT ELEŞTİRİ
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasallaşmasının toplumsal ve dini etkilerine de değinen Akalın, kurumun gençlerin dini inançlarını zayıflattığını söyledi. 2006’da gençlerin yüzde 98’ü dini bir inanca sahipken, 2020’de bu oranın yüzde 70’e düştüğünü ifade etti.
Diyanet’in bağış gelirlerindeki tutarsızlıkları eleştiren Akalın, Sayıştay raporlarına göre 120 milyon lira olarak açıklanan bağışların gerçekte 75 milyon lira olduğunu belirtti. Ayrıca, kurumun yurtdışında yaptığı lüks harcamalar ve hutbelerde siyasi propaganda yapılmasını eleştirerek, "Din kisvesi altında cemaatçilik yapanların sapıklıklarını ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek geçiştiren bir yönetimle karşı karşıyayız" dedi.
Akalın, imam-hatip okullarındaki öğrenci sayısındaki düşüşe dikkat çekerek, gençlerin dini inançlardan uzaklaşmasında Diyanet’in hatalarının büyük rol oynadığını savundu. Eğitim ve dini değerlerin birbiriyle çatışmadığını vurgulayan Akalın, “İslam’ın temel emri ‘Oku’dur. Eğitimli bireyler dini daha bilinçli yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
Mert Hamarat