Akalın, bütçede işsizlik, enflasyon ve faiz oranları gibi temel ekonomik göstergelerde umutsuz bir tablo çizildiğine dikkat çekti. Vergilerin yüksekliği ve zenginlere tanınan imtiyazların eleştirildiği konuşmada, bütçenin vatandaşın cebine ve umutlarına darbe vurduğu belirtildi.
AR-GE VE YENİLİK İÇİN YETERSİZ BÜTÇE
Akalın, Türkiye'nin kalkınması için öncelikli olarak AR-GE ve yenilik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini savunarak, bütçede bu alana ayrılan payın düşük olduğunu eleştirdi. 2024 bütçesinde AR-GE programına ayrılan kamu payının %0.36 olduğunu belirten Akalın, bu oranın dünya genelinde rekabetçi bir konuma gelmek için yetersiz olduğunu ifade etti.
Konuşmasında dünya genelinde yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine ayrılan payın önemine vurgu yapan Akalın, Türkiye'nin bu alandaki performansının düşük olduğuna dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında İlk 10 büyük ekonomi ortalaması %24, İsrail’de bu oran %30 iken, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünleri imalatındaki payının sadece %3.3 olduğunu belirten Akalın, bu durumun ekonomik büyüme ve ulusal güvenlik açısından önemli bir eksiklik olduğunu ifade etti.
Akalın, konuşmasının son bölümünde, üniversite sisteminden özel sektör işbirliğine kadar bir dizi öneri sundu. Üniversitelerin AR-GE faaliyetlerine daha fazla odaklanması, öğretim elemanlarının desteklenmesi ve uluslararası teknoloji transferinin teşvik edilmesi gibi unsurlara vurgu yapan Akalın, ayrıca AR-GE bütçesinin AB ortalaması seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.
Yavuz Göktaş