AHİLER ŞED KUŞANDI

Osmanlı'dan günümüze gelen Ahilik kültürünün yaşatılması amacıyla etkinlikler sürürken, bu yıl 37.kez düzenlenen Ahilik Haftası nedeniyle geçtiğimiz günlerde Edirne'de yılın ahisi seçilenler için Şad Kuşatma töreni yapıldı. Türkiye'nin ilk kadın Ahi'si Şükran Çetin ile Ali Bıyık, şad kuşandı.

AHİLER ŞED KUŞANDI

Osmanlı'dan günümüze gelen Ahilik kültürünün yaşatılması amacıyla etkinlikler sürürken, bu yıl 37.kez düzenlenen Ahilik Haftası nedeniyle geçtiğimiz günlerde Edirne'de yılın ahisi seçilenler için Şad Kuşatma töreni yapıldı. Türkiye'nin ilk kadın Ahi'si Şükran Çetin ile Ali Bıyık, şad kuşandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Eylül 2024 Perşembe 00:00
AHİLER ŞED KUŞANDI

Edirne’de 37. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Şed kuşanma töreni düzenlendi. Edirne Küçük Sanayi Sitesi'ndeki bir düğün salanonda gerçekleşen tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Törene Vali Yunus Sezer, CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öktem, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi ile çok sayıda esnaf ve sanatlar katıldı.

SEZER "AHİLİK GELENEĞİ İÇİN BURADAYIZ"

Şed kuşanma töreninin açılışında konuşan Vali Yunus Sezer, Osmanlı'dan günümüze gelen  Ahilik Kültürünün yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirterek şöyle dedi:

 “Bugün sadece Edirne'mizin gurur duyduğu, bir hayatı bir ile adayan hem Şükran ablamıza hem de Ali abimize buradan vefa duygularımızı belirtmek için toplanmış durumdayız. Aynı zamanda da bizi biz yapan, millet yapan ve bu millet yapma anlayışıyla bir medeniyet inşa ettiğimiz bir Ahilik geleneğini de yeniden hatırlamak için toplandık. Aslında söz olarak birbirimize çok söylediğimiz ahlak, paylaşma, dayanışma, cömertlik sözlerinin gerçekten de esnafların içerisinde ve toplum içerisinde tekrar hatırlanması ve yaşatılmasının bu toplantılar vesilesiyle çok önemli. Ahilik geleneği 1200’lü yıllardan başlamış ve halen daha devam eden bir gelenek. Bu geleneğin içerisinde aslında bir ruh var. Aynı zamanda bir denetim mekanizmasıyla da bu ruhun devam ettirilmesi ve toplumun inşa edilmesi adına da çok önemli bir anlayış ortaya koyuluyor”.

YAZGAN "İNSANLARA DOKUNMAK ÖNEMLİ"

CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan da yaptığı konuşmada, Ahilik geleneğinin öneminİ belirtirken, ticaret yapan bir aileden geldiğini hatırlattı ve insanlara dokunmanın önemli olduğunu söyledi. Yazgan şöyle devam etti:

 “Ticaretle hayatımızı kazanan bir aileyiz. Ben her zaman ticaret demektense esnaflık yapıyoruz demeyi tercih ederim. Çünkü bunun ne kadar değerli ve ne kadar insanlara dokunan önemli bir şey olduğunu çocukluğumdan beri fark ettiğim, bildiğim bir şeydir. Edirne'de yılın ahisi seçilen büyüklerimi kutluyor, bunun genç kuşaklara örnek olmasını diliyorum".

 Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ise; “Bazı insanlar doğar ve hiçbir eser ortaya koymadan ölür ve gider. Bazı insanlar da eserleriyle, yaptıklarıyla, asırlarca anılır. Ahi Evran da yaptıklarıyla asırlarca anılan bir şahsiyet.  Ahi Evran'ın kurduğu, Ahi Ocakları yani Esnaf Sanatkarlar Odaları yüzyıllarca yaşamış. Bugünkü modern anlamda diyebileceğimiz kanunların birçoğu oradan ışık alıyor, oradan esinlenerek yapılıyor” şeklinde konuştu.

Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Edirne'de kadın girişimci sayısı diğer illere göre epey yüksek. Onun için dedik ki; bir bay bir de bayan ahi seçelim. Kendilerini seçilmiş olmalarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

 Ahisi Seçilen Ali Bıyık ise 71 yaşında olduğunu, küçük yaşta başladığı yorgancılık mesleğini yıllardan beri yaptığını , Edirne'de bu mesleğe 35 yılını verdiğini belirterek, ahi olarak seçilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İlk kadın Ahi seçilen Kuaför Şükran Çetin Almanya’da uzun yıllar kuaförlük mesleğini yaptıktan sonra Edirne’de birçok kişi yetiştirdiğini belirtti. İlk kadın Ahi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çetin "şimdi genç insanlarla çalışıyorum. Onlara bir şeyler öğretiyorsam ne mutlu bana. Bu işi kuşaktan kuşağa geçirmek istiyorum. Almanya'da başladığım kuaförlük mesleğinde hala çalışmaktayım" diye konuştu.

Daha sonra Edirne'de Yılın Ahisi Ali Bıyık’a ve ilk kadın Ahi seçilen Şükran Çetin’e Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Milletvekili Baran Yazgan, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ve Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından Şed kuşatıldı. Ayrıca yılın kalfa ve çıraklarına da plaketleri verildi.

Törene katılanlara daha sonra pilav ve ayran ikram edildi. Bu arada, Ahelik Haftası nedeniyle Eski Camii'de mevlit okutulacak.

Bülent Sarıçiçek

Son Güncelleme: 26.09.2024 15:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.