Atatürkçü Düşünce Derneği adına ADD Edirne Şubesi Y.K. Başkanı Celil Özcan, yayınladığı mesajda şunları kaydetti:
"Nutuk, yalnızca geçmiş devrin bir hikayesi olarak dünümüzü anlatmakla kalmayıp, yakın tarihimizden alınan ibret dolu tecrübelerle, milli varlığımızın bugününe de yarınına da ışık tutabilen bir değer taşımaktadır. Nutuk, Türkiye tarihidir. Kurtuluşun ve kuruluşun belgeselidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması noktasında iç ve dış tehditlere karşı Türk gençliğine yol gösterici niteliktedir. Bağımsızlık ve çağdaşlaşmak yolunda yapılması gerekenleri göstermesi bakımından bağımsızlık mücadelesi veren milletlere ışık tutmaktadır.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından 1927 yılına kadar olan dönemi 400 belgeyle Büyük Söylev’inde anlatmıştır. Büyük Devrimci, Cumhuriyeti, Devrimi ve tüm çağdaş kazanımları emanet ettiği Gençliğe Hitabe ile Söylev’ini tamamlamıştır.
15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında, 6 günde (36,5 saatte) okuduğu Söylev’i Kurtuluş, Kuruluş ve Cumhuriyetin ilk yılları için belgesel niteliğindedir. Nutuk, yok edilmek ve yurdundan sürülmek istenen bir ulusun varlık mücadelesinin destansı anlatımıdır. Bugün, ulus olarak yaşadığımız tüm sorunlara çözüm stratejileri sunmakta; Atatürk gibi düşünüp, Atatürk gibi hareket etmenin formüllerini vermektedir. Büyük Devrimci, Büyük Kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Söylev’inin 97. yıl dönümündeyiz. O’nu anlamak, anlatmak her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşını aydınlatmak Atatürkçü Düşünce Derneği’nin vazgeçilmez temel görevidir. Büyük Devrimci’yi anlayan ve bu uğurda her türlü bedeli ödemeye kararlı Atatürkçü Düşünce Derneği, inançla yürüdüğü yolundan asla dönmeyecektir…
ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNÜP, ATATÜRK GİBİ HAREKET ETMEK temel dayanağımızdır.
Atatürk’ün Cumhuriyetini, en başta, o emanetin bilincine eren, o emanetin sorumluluğuna varan genç kuşaklar yaşatacaktır. Atatürk’ün, 1927’deki SÖYLEV’inin son bölümüne girerken söylediği “Bu neticeyi Türk Gençliğine emanet ediyorum” sözü işte bu nedenlerle insanlık tarihinin en yüklü sözlerinden biridir."
Gözde Kabasakal