Trakya Üniversitesinde 2020 ve 2021 yılında profesör unvanı alan akademisyenler için cübbe giyme töreni düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende 40 akademisyene cübbe giydirilerek belgeleri takdim edildi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan etkinlikte Balkan Senfoni Orkestrası, Batı ve Türk klasik müziğinin seçkin eserlerinden oluşan repertuvarı ile katılımcılara müzik dolu anlar yaşattı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, profesörlüğe yükselen isimleri tebrik ederek kendilerinin başarıları ile gurur duyduklarını ve Trakya Üniversitesini hedefledikleri noktaya hep birlikte ulaştıracaklarına olan inancını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Büyük milletimizin kutlu yürüyüşünü ileri taşıyacak nesiller yetiştirmek istiyoruz.”
Edirne’nin tarihimizde önemli isimleri yetiştiren, geliştiren, onlara bir soluk ve durak olan kutsal bir mekân olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi olarak bizler de bugün ülkemizin başlamış olduğu bu kutlu yürüyüşü, bu ülküyü omuzlayıp ileri taşıyacak nesiller yetiştirmek istiyoruz. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden hocaların kurduğu Edirne Tıp Fakültesi ile başlayan, 1982’de Trakya Üniversitesi ismi ile bir bölge üniversitesi olarak yoluna devam eden ve bugün 40 yılı geride bırakmış, olgunluğa erişmiş büyük bir kurum olarak önemli projelere imza atmaya ve geleceği inşa etmeye hazırız.” dedi.
Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler veren Rektör Tabakoğlu “Bölgenin en büyük iş verini konumundayız. Aynı zamanda 5.439’u uluslararası toplamda 40.758 öğrencimiz ve 4751 çalışanımız ile büyük bir aileyiz. Balkan ülkeleri ziyaretlerimizde bazı ülkelerdeki toplam üniversite öğrencisi kadar öğrencimiz var.” şeklinde konuştu.
“KALİTEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEM KURDUK.”
Nicelik açısından oldukça güçlü bir üniversite olduklarını belirten Rektör Tabakoğlu “Peki nitelikte, kalitede neredeyiz? Bu konuda bir plan çerçevesinde hareket ediyoruz. En üst birimden alt birimlere kadar sorunların farkında olan, bu sorunlara çözüm üreten, planlama yapıp uygulayan ve bunu sürdürülebilir hale getiren bir sistem oluşturduk. Bu doğrultuda birimlerimizin akreditasyonunu önemsiyoruz. Şu anda 18 birimimiz akredite. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde bu sayıyı daha da artıracağız. Yine YÖKAK’ın kalite değerlendirme süreçlerinden iki defa başarı ile geçtik. Akademik yayıncılık alanında markalaşma çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor. 18 dergimiz ile impact faktörü yüksek, akademik yayıncılıkta ses getiren bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yüz akımız Hastanemiz, Avrupa ortalarına kadar benzeri olmayan sağlık üssü konumunda. Sağlık Bakanlığımızın geçtiğimiz yıl yaptığı değerlendirmede aldığımız 95,13 puanda başarımızı kanıtlar niteliktedir.” ifadelerini kullandı.
Trakya Üniversitesi olarak hayata geçirdikleri projelerden ve üniversitenin imkânlarından da bahseden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Başarı ile sürdürdüğümüz 3+1 İş Yeri Eğitim Modeli ile öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş tecrübesine hatta işe sahip oluyorlar. Bu yıl itibarıyla bu sistemi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde 7+1 Eğitim Modeli ile geliştiriyoruz. Tüm kurumların sahip olmak isteyeceği Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TÜTAGEM) ve Teknoloji Transferi Merkezi (TTM) ile önemli projeleri hayata geçiriyoruz. 3,3 Milyon Euro ile emsalleri içerisindeki en büyük bütçeye sahip IPA Sınır Ötesi İş Birliği programı çerçevesinde hayata geçirdiğimiz projemizin yanı sıra son 5 yılda 14 patent ve 65 dış kaynaklı projeye imza attık.” dedi.
“TÜM HOCALARIMIZI TEKNOPARK’A DAVET EDİYORUM.”
Trakya Üniversitesi Teknopark’a da ayrı bir parantez açan Rektör Erhan Tabakoğlu “Göreve başladığımızda 15 olan firma sayımızı 126’ya yükselttik. Çoğunluğu lisansüstü eğitimlerini tamamlamış 410 çalışanının AR-GE ve inovasyona dayalı çalışmaları ile ülkemizin yerli ve milli kalkınma hamlesine katkı sunuyoruz. Şirket kurmak, projelerini tatbik etmek, fikirlerini geliştirmek isteyen tüm hocalarımı Teknopark’ımıza davet ediyorum.” dedi.
Uzmanlık sahası olarak Balkanları belirlediklerini vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkan Araştırma Enstitüsünün hazırladığı Balkan Raporu ile bölgenin nabzını tutuyor ve Balkan gündemini ülkemize taşıyoruz. Balkanlardan bakanlık düzeyinde gelen davetler üzerine bu ülkelere ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Büyük ölçekli projeleri hayata geçirdiğimiz Balkanlarla ilgili yakın zamanda yeni müjdeler de paylaşacağız. Balkanlar ile ilgilenirken bir yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de yakın ilişkiler geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Tüm bu başarılı çalışmaların görünürlüğünü artırmak adına iletişim alanında da adımlar attıklarını dile getiren Rektör Tabakoğlu “Her ay yayınlanan Trakya Kampüs gazetemizi ilimizin tüm köşelerine ulaştırıyoruz. Web sitemiz ve sosyal medya mecralarımızı aktif olarak kullanıyoruz. Bir hayalken gerçeğe dönüştürdüğümüz radyomuz Radyo Günebakan ile sınırlarımızın ötesine ulaşıyoruz. Ailemizin tüm bireylerini gazetemize katkı sağlamaya, radyomuzda program yapmaya davet ediyorum.” dedi.
“100 ÜYE ÜNİVERSİTE İLE BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİNİN ETKİ ALANINI ORTADA…”
Trakya Üniversitesinin, diğer üniversite ve kurumlarla olan iş birliklerinden de bahseden Rektör Tabakoğlu “Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal ve Kırklareli Üniversitesi ile kurduğumuz ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin de katılması ile bugün 5 üniversite ile yolumuza devam ettiğimiz Trakya Üniversiteler Birliği, her yıl gerçekleştirdiği ortalama 20 ortak etkinlikle ülkemizin en aktif üniversite birliğidir. Adeta tek bir üniversite gibi hareket ederek yakın çalışma ortamında önemli etkinliklere imza atıyoruz. Ev sahipliğimizde gerçekleşen ve yaklaşık 50 bin misafiri ağırladığımız Trakya Kariyer Fuarı, başarılı çalışmalarımız ve birlikteliğimizin en güzel örnek niteliğindedir. Yine 31 üniversite ile yolculuğuna başlayan, bu yıl gerçekleştireceğimiz toplantı ile 100 üyeye ulaşacağımız, Daimi Genel Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu üyesi olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği aracılığıyla Balkanlar yükseköğretimine de etki ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN HAYATLARINA DOKUNMAYA ÇALIŞIYORUZ…”
Öğrenciler ve öğrenci adayları ile her platformda bir araya gelmeye çalıştıklarını, onların hayatlarına her anlamda dokunmaya gayret ettiklerini söyleyen Rektör Tabakoğlu “Öğrenci adaylarımızın bizleri daha iyi tanıyabileceği, tüm bölümlerimizi 5 farklı dilde tanıttığımız bir portalı hayata geçirdik. Düzenli periyotlarla bir araya geldiğimiz Öğrenci Senatosu ile öğrenci temsilcilerimizin tüm görüş, öneri ve taleplerini dinliyor, değerlendiriyor ve hayata geçiriyoruz. 107 öğrenci topluluğumuz pandemiye rağmen geçtiğimiz yıl 571 etkinliğe imza attılar. Bir Öğrenci de Sen Okut kampanyamız ile bugüne kadar 1168 öğrencimizin hayatına dokunduk, onlara maddi olarak destek sağladık. Çalışanlarımızın ve şehrimizdeki hayırseverlerin bağışları ile bu iyilik hareketi her geçen yıl büyümeye devam ediyor.” dedi.
COVID-19’un başlangıcından itibaren salgınla mücadelede en ön safta yer aldıklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Kimya bölümü hocalarımız tamamen kendi imkânlarımızla oldukça güçlü bir dezenfektan hazırlayarak şehrimiz ve bölgemiz insanına ulaştırdı. Günlük 13 ton dezenfektan üretecek bir kapasiteye ulaşan laboratuvarlarımız adeta bir fabrikaya döndü. Pandemiden kısa süre önce açtığımız 20 yataklı solunum yoğun bakım ünitesi ve toplamda 117 yataklı yoğun bakım ünitelerimiz ile hastalarımıza şifa kapısı olduk. Günlük maskeler, yoğun bakım maskeleri ve mobil izolasyon üniteleri ile salgınla mücadelede önemli çalışmaların altına imza attık.” ifadelerini kullandı.
“YENİ DEĞERLER ÜRETİRKEN MEVCUT DEĞERLERİMİZE DE SAHİP ÇIKIYORUZ…”
Türkiye’de ilk ve tek olan UNESCO Dijital Dönüşüm Kürsüsü ile Trakya Üniversitesi ve Edirne’ye yeni değerler katmanın yanı sıra unutulmuş değerlere de sahip çıktıklarını belirten Rektör Tabakoğlu “Çalışma arkadaşımız Orkun Akman’ın sayesinde doğduğu topraklara geri dönen Edirne Kırmızısını master plan çerçevesinde yeniden bir marka değeri haline getireceğiz. Multidisipliner çalışmalarımızda bizlere önemli katkılar sunan Prof. Dr. Mustafa Tan Hocam ve değerli ekip arkadaşları, unutulan bir başka değerimiz olan Edirne gülünü de yine topraklarımızla buluşturdu. Yoğun çabalar neticesinde Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazılar içerisine dâhil ettiğimiz Edirne Sarayı Kazısı da kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Gülay Hocamız ve çalışma arkadaşlarının katkıları ile Edirne Sarayı’nı yeniden şehrimize bir değer olarak kazandıracağız.” dedi.
Sıfır Atık Projesi’ne uygun olarak Yeşil Trakya Birimi’nin hayata geçirdiği çalışmalarla çevreye duyarlı bir üniversite haline geldiklerini ifade eden Rektör Tabakoğlu “Sıfır atık yönetimi konusundaki başarımızı aldığımız Sıfır Atık Belgesi ile taçlandırdık. Yine yakın zamanda üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarının dünya çapında değerlendirildiği GreenMetric (Yeşil Ölçüm) 2021 Dünya Üniversiteler Sıralamasında dünya üniversiteleri arasında 288’inci, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 16’ncı sırada yer aldık. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızdaki başarılarımız bu ödüllerle takdir edilmiş oluyor.” dedi.
“MÜZECİLİKTE BİR MARKAYIZ.”
Trakya Üniversitesinin müzecilikte de bir marka olduğuna dikkat çeken Rektör Tabakoğlu “Ödüllü Sağlık Müzemiz, şehrimizin en çok ziyaretçiyi ağırlayan noktalarından biri. İsmine yakışır şekilde tanzim ettiğimiz İmaret Müzemizde, Edirneli hayırseverlerin katkıları ile o günkü ruhu yaşatmaya devam ediyoruz. Açık hava müzesi konumundaki Karaağaç’a, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzemiz ile Millî Mücadele ve Lozan Müzemize ilave olarak yakın zamanda Doğa Tarihi Müzesi ve Şehit Ressam Hasan Rıza Müzesi’ni de kazandıracağız.” şeklinde konuştu.
Tüm bu projeler ve çalışmalar ışığında Trakya Üniversitesinin belirli bir olgunluğa ve yetkinliğe ulaştığını ifade eden Rektör Tabakoğlu konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Tüm alanlarda yetkin kadromuz, donanımlı altyapımız ile artık çok daha büyük başarılara imza atma zamanı geldi. Bu başarıların müjdecisi nüveleri görüyoruz. Bugün profesörlüğe yükselen hocalarımızı tekrar tebrik ediyor ve ailemizin tüm bireylerinin başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.”
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından profesörlüğe yükselen isimlere belgeleri ve cübbeleri takdim edildi. Program aile fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Haber Merkezi