Bölgede çeltik hasadının devam ettiğini belirten Erken, “Bu arada çeltik fiyatlarının ne durumda olduğuna baktığımızda, bir hafta önce İpsala'da Toprak Mahsulleri Ofis yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, çeltikte mevcut taban fiyatının korunması hususunda sermayeci ve üretici temsilcilerinin de mutabakata vardılar. Bu şekilde piyasada satışların süreceğini ifade ettiler. Fiyatların yükselmesi durumunda TMO'nun müdahale edeceği, fiyatların aşağı inmesi halinde de toprak Mahsulleri Ofisinin yine devreye gireceği mutabakat sağlandı.
Toplantıya katılan ticaret borsaları, sanayi odaları, sivil toplum temsilcileri çeltik üreticilere ve KÖY-KOOP olarak ortak karar vererek toplantıdan ayrıldık. Biz de sürekli piyasaları takip ediyoruz. Yağışlar sonunda çeltik tarlalarında biraz yatma görüldü. Bu konuda da tarım il ve ilçe müdürlükleri ile tarlada hasat yapılırken biçerdöverlerin zayiatı azaltmak için kontrol edilmesi konusunda da fikir birliği içindeyiz.,bu yönde gerekli uyarıları yapıyoruz.Bölgede verim iyi , ekimi yapılan 470 bin dekara yakın çeltiğin %65'i Luna cinsi, ilaçlara tepki vermeyen cinsten çeltikten oluşuyor. Bu nedenle verim yüksek. Genelleme yaptığımızda dönüm başına 750 kilo civarında verim alındığını söyleyebiliriz. Bunun alta da üstü de oluyor. Gerçek sonuçlar hasat sonucu belli olacak.
Şu anda 60 randımanlı çeltik iki bin yüz elli dolayında. Luna türleri ise bin yedi yüz ile bin sekiz yüz arasında fiyatla satılıyor. Uzun taneli çeltikler ise iki bin iki yüz lira dolayında.” dedi
TMO LİSANSLI DEPOCULUKLA ALIM YAPIYOR
Toprak Mahsulleri Ofisinin lisanslı depoculukla alım yaptığını belirten Erken, “ Deposu olmayan, malımı içeri koyacağım diyen üreticilerimiz de TMO'ya başvuruyor kurumun depolarında halını depoluyor. Hiç kimsenin ürünü harmanda kalmayacak.” dedi .
ULUSAL SÜT KONSEYİ ÜYESİYİZ
Köy-KOOP olarak Ulusal Süt Konseyi üyesi Timebet olduklarını belirten Ahmet Erken,”Bu kurumun doğrudan muhatabı ,en yetkilisi bizleriz. Yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantılarında benim şahsımda Edirne Süt Üreticileri Merkez Birliğinde temsil ediliyor. Bu konuda Trakya'dan iki kişi yetkili. Bir diğeri ise Hayrabolu Süt Üreticileri Birlik Başkanıdır.Bu yönde gerekli çalışmalarımız yapıyoruz.” Dedi
İKİ AY ÖNCE 10 KURUŞ ZAM ALINDI
Süt Üreticileri Birliği olarak iki ay önce on kuruş zam aldıklarını belirten Erken, “. Böylece süt fiyatı bir lira otuz kuruşa yükselmişti. Bunun yeterli olmadığını gördük, tekrar girişimde bulunduk.Tekrar on kuruş daha zam verilmesi konusunu ilettik. Bu konuda yetkili kuruluşlar ve bakanlıkça mutabakata varıldı.
Bir ekimden geçerli olmak koşuluyla fatura bedeli bir dört yüzden kesilmiş olacak. Bu zamla birlikte üreticilerimizi az da olsa memnun edeceğiz.Bu zaman yeterli olduğunu iddia edemeyiz.Bu fiyatları Avrupa standartlarına göre değerlendirdiğimizde sit fiyatlarının daha yirmi kuruş yükselmesi gerekiyor. Süt fiyatlarına zam yapılması talepleri artarsa yılbaşından sonra da bir on kuruş daha zam alınabilir”
KABA YEMİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ
Girdi fiyatları konusunda açıklama yapan Erken; “üreticilerimiz mutlaka kaba yemi kendileri üretmelidir. Bunu bütün toplantılarda dile getirdik. Kaba yem sağlamadan hayvancılık yapılmaz, hayvancılıkta kar sağlamaz. Bölgemizde orta boy işletmeler desteklenmeli. Köylerdeki işletmelere uzun vadeli krediler sağlanmalı. Bunu her zaman vurguluyoruz. Büyük firmalar devletten kredi alıyor iki ay sonunda işletmelerini kapatıyorlar. Bu konuda örnek gerekirse Kırklareli bölgesindeki işletmelere bakılmalı. Buradaki işletmelerin %70'ı kapanıyor. Kaba yemi olmayan bir işletme ayakta duramaz. Bu yönde tüm ortaklarımızı uyarıyoruz. Bu arada hükümetimizin orta ölçekli işletmeleri uzun vadeli kredilerle desteklemesini talep ediyoruz.” dedi

VATANDAŞ
03 Ekim 2017 Salı 10:08
