SİROMA projesi hakkında değerlendirme Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Roman dernekleri temsilcileri ve kurum yetkililerin katılımıyla Karadenizliler Derneği'nde yapıldı. Proje kapsamında, eğitici eğitimlerinde 419, bilgilendirme toplantılarında 1085, ön görüşme formlarıyla 634, açılan kurslarda 431, açılması planlanan kurslarda 500, çeşitli alanlarda yapılan yönlendirmelerde 152 olmak üzere toplam 2 bin 802 kişiye ulaşıldığı belirtildi.
''PROJENİN ASIL AMACI İSTİHDAM VE EĞİTİMDİR''
Projenin Sosyal Arabulucusu Bahattin Ulusoy projenin amacının istihdam ve eğitim olduğunu belirterek,“Proje, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülmektedir. Projeye dâhil olan üç bakanlık içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, projede koordinasyonu sağlayan bakanlık rolünü üstlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen proje, iki yıl süreyle Kasım 2015-Ekim 2017 arası uygulanacaktır. Projenin asıl amacı istihdam yaratmak ve eğitimdir. İstihdam ve eğitim yoksulluğun azaltılması ve sosyal dışlanma ile mücadelede önemli bir role sahiptir. Eğitim, istihdam sağlanması ve yoksulluğun nesilden nesle aktarılmasının önlenmesinde kilit rol oynadığı için dezavantajlı ailelerin çocuklarının eğitimleri ve eğitimlerini tamamlamalarının desteklenmesine yönelik yaklaşımlar geliştirilmesi, projenin en önemli faaliyetlerinden biridir. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim olmak üzere dezavantajlı çocukların eğitimini desteklemek için kapsamlı bir müfredat dışı eğitim programı tasarlanacaktır. Burada, dezavantajlı ailelerin çocuklarının, eğitimlerini tamamlayıp mesleki eğitim alabilmelerine imkan verecek yetkinlik ve motivasyonun sağlanması amaçlanmaktadır. Müfredat dışı eğitim programı, projeye katılan 12 ildeki Venüsbet 44 okulda pilot olarak uygulanarak test edilecektir. Proje, faaliyetlere katılan sosyal hizmet merkezleri ve okullarda görevli personel için eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirecektir. Proje kapsamında, sosyal hizmetler, istihdam ve eğitimde sosyal içermenin geliştirilmesine ilişkin eğitim materyalleri, kitapçıklar ve rehberler hazırlanacaktır. İki yıllık uygulama süresi boyunca bilgilendirme faaliyetleri, farkındalık etkinlikleri, çalıştaylar ve konferanslardan oluşan kapsamlı bir program uygulanacaktır. SİROMA Projesi'nin iki yıllık uygulama süresi içinde eğitim ve kamu hizmetleri sunumu alanlarında geliştirilen yeni uygulamaların ülke genelinde uygulanmasına yönelik strateji ve eylem planları hazırlanacaktır.” dedi.
''ÖNLEM ALMAMIZI SAĞLAMASI AÇISINDAN SİROMA ÇOK ÖNEMLİ''
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kadın, yaşlı, engelli, çocuk, muhtaç ve aileyi hedef alan bir grupla çalışıyoruz. Amacımız topluma ulaşmak. Genelde bu kişiler ihmale, istismara, şiddete uğradıktan sonra, yani bir anlamda testi kırıldıktan sonra olaylara dahil oluyoruz. Bu nedenden ötürü SİROMA projesi çok önemli. Olaylar gerçekleşmeden önce bizim dezavantajlı gruplara ulaşıp olayları önceden anlamamızı ve buna bağlı olarak da önlem almamızı sağlıyor. Engelliler anlamında ise ilimizde yaklaşık 2 bin 500 aile çocuklarının mağduriyetinin önlenmesi adına, eğitim sonlanmaması adına 2 bin aileye sosyoekonomik destek veriyoruz. Engelli evde bakım ve sosyoekonomik destek anlamında baktığımızda biz hemen hemen 5 bin aileye destek veriyoruz. Kişi bazında bakacak olursak 4 kişilik ailelerden düşünürsek 20 bin kişiye direkt sosyoekonomik destek veriyoruz. ” ifadelerini kullandı.
Emre SEDEF
12 Ağustos 2017 Cumartesi 10:01