Edirne Akademi'de demokrasi dersi

Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı, Edirne Akademi öğrencileriyle 'Demokrasi' dersinde buluştu. Taşçı, demokrasinin tarihsel süreci hakkında bilgi verdi, demokrasinin özelliklerini akademi öğrencileriyle paylaştı.

Edirne Akademi'de demokrasi dersi

Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı, Edirne Akademi öğrencileriyle 'Demokrasi' dersinde buluştu. Taşçı, demokrasinin tarihsel süreci hakkında bilgi verdi, demokrasinin özelliklerini akademi öğrencileriyle paylaştı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ocak 2018 Cuma 10:03
Edirne Akademi'de  demokrasi dersi

    Bir süre önce Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Edirne Akademi çeşitli konularda düzenlenen derslere, atölye çalışmalarına ve eğitimlere hız kesmeden devam ediyor. Edirne'ye adeta ikinci bir üniversite kazandıran Edirne Akademi'nin kadrosunda yer alan Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Taşçı, Edirne Akademi'de 'Demokrasi ve İnsan Hakları' dersi verdi.
                Demokrasinin pek çok problemi olduğunu ifade eden Taşçı, egemen güçlerin genelde demokratik ülkeler olduğunu söyledi.
                Demokrasinin tarihsel süreci hakkında bilgiler veren Taşçı, demokrasinin özelliklerini de anlattı. Taşçı, “Demokrasi kapsayıcı olmak, ayrımcılık gözetmemek zorunda ama bu özellikler birçok ülkede maalesef uygulanmamakta. Demokrasi bize eşitlik, ifade özgürlüğü, kendi kendini yönetme hakkı, bilgiye ulaşım hakkı, seçilme hakkı gibi birçok hak sağlar. Demokrasi insanları zorbalıktan korur. Zorbalığı engeller. Temel hakları sağlar; yaşama hakkı, barınma hakkı, beslenme hakkı… Toplum bu hakları siyasetten, hükümetten talep eder. Kendi kaderini tayin hakkı, ahlakı bir özerklik, temel kişisel çıkarların korunmasını, politik eşitlik sağlar. Demokrasiler ayrıca barışı da sağlar” dedi.           
                Niccolo Machiavelli'nin 'Prens' kitabı hakkında da bilgi veren Taşçı, “Niccolo Machiavelli'nin 'Prens' kitabında rejimleri şöyle sıralıyor; 'Demokrasi falan yoktur. Bir devlet ya cumhuriyettir ya da krallıktır. Ya bir kişinin egemenliği vardır ya da halkın egemenliğe vardır. Cumhuriyet ya seçkinlerin cumhuriyetidir ya da halkın cumhuriyetidir. Krallık ya aristokratik krallıktır ya da despotik krallıktır' diyor ve despotik krallığa da Osmanlı'ya örnek veriyor. Bu rejimlerin oluşmasını da iradeye ya da tarihe bağlıyor” dedi.
                Yasama, yürütme ve yargının kurucusu olarak kabul edilen Montesquieu'nun 'Kanunların Ruhu' kitabından de bahseden Taşçı, “Üç rejim vardır; biri monarşi, ikincisi cumhuriyet, üçüncüsü despotizm. Cumhuriyet ve  monarşiyi eşitlikçi ve ılıman rejimler olarak, despotizmi ise eşitliksiz Ligobet ve sıcak iklim rejimi olarak tanımlıyor. Cumhuriyet erdeme, monarşi şerefe, despotizm korkuya dayanır ” ifadelerine yer verdi.
               Taşçı; Thomas Hobbes'in mutlakçılığı  ile John Locke'nin liberal anlayışı ile ilgili de bilgiler verdi, toplumsal sözleşme kuramlarını da anlattı. Demokrasinin periyodik özgür seçimler, katılım, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığına dayandığını da ayrıntılı anlattı.      

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.