Ülke idaresinde halkın denetimi  ne kadar  etkili olursa  demokrasi o denli  etkili ve kalıcı  hale gelir.

Halk adına karar verenlerin toplumun ana  sorunlarından uzaklaşması ,taleplerin göz ardı edilmesi demokrasiyi  de tartışılır duruma getirir.

Demokrasi adından da anlaşılacağı gibi ülke idaresinde toplumun talebinin ön planda olması gereken bir  idare şekli  demektir.

Tarih boyunca demokrasi,cumhuriyet  adına  uzun yıllar  devam eden savaşlar   yapıldı.Günümüzde dahi bu devam ediyor.

Ülke yönetimlerinde  söz sahibi olanlar zamanla  toplumun taleplerini dikkate almaz hale geldiğinde kitlelerde bu  taleplerin kazanılması konusunda  seslerini yükselir .Bu  koşulların oluşumunda yöneticilerin  ekonomik  dengeleri  toplumun haklı  taleplerini dikkate almayan  uygulamalar etken olur.

Kısaca toplumun geçim şartları zora girdiği zaman tepkiler  daha çok ortaya çıkar.Dünyada, özellikle sosyal demokrat partiler  bu konuda daha duyarlı olup halkın taleplerini dikkate alacak şekle tüzük , programlarında değişiklik yapmaları gündeme gelir.

CHP’de bir süredir devam eden tüzük değişikliği tartışması  toplumun bu  taleplerinden kaynaklanmaktadır.

CHP’nin son mahalli seçimlerde kazandığı başarı iktidar olma özlemini gündeme getirdi. Bunun için örgüt yapısında  toplumun geniş kesimini  kapsayacak şekilde düzenleme gündeme geldi.

Bu talebe ülkenin dört bir yanından gelen  öneriler parti genel merkezine iletildi.

Bunlar harmanlanarak CHP’nin kurultay maddeleri oluştu. Kurultayda kabul edilen kararlar tolum arasında da tartışılacak.Siyaseti toplumdan kopuk ,sadece üst yönetimin söz sahibi olduğu bir dönemde bu olumlu bir gelişme olabilir.

Tüzük Kurultayında kabul edilen  maddelerin  topluma  yansımasının  nasıl olacağı gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zamanla güreceğiz.

İktidarda söz sahibi olanlar saltanatlarını ,haklarını  hiçbir zaman  terk etmek istemezler.

Demokrasini tabana yansımasında  halkın geniş kesiminin  kendi taleplerini yansıtan uygulamaya sahip çıkmaları gerekir.

Bu sağlandığı zaman halkın istekleri  parlamentoya daha  çok yansıyacak.

Böylece  siyasi  ağırlığı olanların etkisi azalmış olacak.

Gönül ,ister ki bu ve benzeri halk talepleri diğer partilerimizde de etkin hale gelsin.Halkın talepleri ne kadar yönetimlerde  etkin olursa demokrasimiz de o kadar   halkın sesi haline gelir.Yeterli olmasa da CHP tüzük kurultayında alınan kararların toplumda olumlu yansıması olacaktır. Onu  da zamanla göreceğiz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.