Türlü türlü takvim var. Uydurukları da nitelikli olanlar da…

2021 takvimim okul gibi.

… Şubat tarihli yaprak elimde. Günün ;ne kadar uzadığından tutun da şiire kadar bilgiler yer almakta. Önce Bertrant Russel’den birdeyiş. Arka sayfada:

 “Adaletsizliğe, nedensiz düşmanlıklara, yalancılığa ve zulme karşı gelmeliyiz. Bir felaket karşısında iradeli ve akıllı davranabilmemiz için iyi ve kötü olan şeyleri hatırlamamız gerekir. Ümitsizliklerden kurtulmamızın yolu: Çok şeyleri hatırlamalıyız; ufkumuzu genişletmeliyiz; kötüyü bırakarak iyiyi daha ç ok görmeye ve değerlendirmeye çalışmalıyız. (B.R)

Takvimin bana göre en iyi yanı günümüz şiirinden örnekler. Elimdeki yapraktaki şiir:

BİR ÇİÇEK

Bir çiçek duruyordu, orda, bir yerde

Bir yanlışı düzeltircesine açmış;

Gelmiş ta ağzımın kenarında konuşur durur.

Bir gemi bembeyaz teniyle açıklarda,

Güverteleri uçtan uca orman;

Aldım çiçeğimi şurama bastım,

Bastım ki yalnızlığımmış.

Bir başına arşınlıyor bir adam mavi treni

Keşke yalnız bunun için sevseydim seni…

Cemal SÜREYYA

Yemek önerisi bile var, bakalım:

 “-Fırında tavuk, iç pilav, yoğurt, meyve”

Bu yemek önerisine diyetisyenler ne der, bilemem. Oysa incelmenin moda olduğu şu günlerde. Millet modaya uyması için bir deri bir kemik kalmaya razı gibi. Oysa aşırı zayıflamanın insanları hem çirkinleştirdiğini, hem de hastalıklara davetiye çıkarabileceğini tıp vurgulamakta.

Öte yandan obezite de ayrı bir dert. Belki de çağımızın hastalığı. Aşırı kiloların organizma için yük olduğu ve üç boyutlu sorunlar çıkardığı ve daha tehlikeli olduğu açıkça ortada. Ancak birinin iyi dediğine bir başkasının tam tersini önermesi şaşkınlık yaratmakta. Her insanın farklı bir yapıya ve etkilenmeye yatkındır. Bireysel ayrıcalıkları unutmamak gerekir. Aynı ilaçlar gibi, antibiyotik kullanımı gibi…

Ben kendime göre bir çözüm bulduğumu söyleyebilirim: Ne yersen ye, az ye… Yani yeterli ve dengeli beslenme. Ayrıca insanın kendi bedeniyle barışık olması da önemli.

Bu konularda yetkin ve yetkili değilim elbet. Sön söz her şeye rağmen, tıbbındır. İki çınar yaprağı da bu işe ne der, bilemiyorum.

Ve sağlığın ne denli önemli olduğunu bilinmesine rağmen vurgulamadan edemiyorum. Ona gözümüz gibi bakmalıyız ki o da bize baksın…

Görüldüğü gibi bir takvim yaprağı bile insana bir şeyler sunabiliyor, öğretebiliyor…

Yozlaşmanın giderek boyut kazandığı şu günlerde bizler de unutkan olmayalım…

Doktor önermedikçe antibiyotik kullanmayalım. Bu öneri gündemde hep… Bir kulağımızdan girip öbüründen çıkmasa iyi olur kanısındayım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.